Kwiecień 16, 2018
0

Valdobbiadene – Prosecco

Panel szkoleniowy - pijemy wino
 

Coraz więcej ciepłych i słonecznych dni, częściej przesiadujemy na tarasie z przyjaciółmi – a więc czas na dobrze schłodzoną buteleczkę Prosecco.

Nani Rizzi Prosecco

Nani Rizzi Prosecco DOCG

Prosecco – wino musujące z Veneto, a dokładnie z Wenecji Eganejskiej.

Czy wiecie, że drobne bąbelki wydobywające się z dna kieliszka i podążające ku górze wpływają na organizm ludzki kojąco i wprowadzają w stan euforyczny.

Prosecco Nani Rizzi

Nani Rizzi Prosecco

Przed kilku lat wprowadzono oznaczenie jakościowe dla Prosecco – DOC minimalne jakościowe, a wyżej to DOCG, DOCG Millesimato. Miało to na celu ochronę producentów z kolebki Prosecco z Veneto – Wenecji Euganejskiej – Valdobbiadene i Treviso.

Przed modyfikacją przepisów, wielu nierzetelnych producentów spoza oryginalnego regionu, uprawiało szczep Prosecco i taką nazwę umieszczali na etykiecie. Bazując na popularności trunku wypracowanej przez pokolenia winiarzy z Veneto i niewiedzy konsumentów, których wprowadzali w błąd. Zmiany wprowadzono by chronić jakość Prosecco i podnieść prestiż jego prawowitych producentów. Pojawiło się oznaczenie jakościowe DOC i DOCG, zastrzeżenie nazwy Prosecco dla produktu wytworzonego z określonego gatunku winogron, w określonym miejscu i wg określonej metody.

Teraz uprawia się szczep Glera, a nie Prosecco – powrócono tu do starej nazwy tego szczepu. Wino musujące wyprodukowane z Glera, a spełniające wspomniane wyżej regulacje, ma prawo nazywać się Prosecco. Jeśli uprawiamy zatem Glera poza apelacją kontrolowanego pochodzenia to nie wolno nam nazwać naszych bąbelków nazywać Prosecco – koniec i kropka.

Na etykiecie w przypadku najlepszych producentów Prosecco pojawią się bardziej szczegółowe nazwy – Prosecco Superiore, Conegliano, Valdobiadene albo Cartizze – to uznawane jest najlepszą klasę Prosecco.

Wzgórze Cartizze

Wzgórze Cartizze

Jedna uwaga dla osób chcących świadomie sięgać po Prosecco – często popełniany przez klientów błąd: wielokrotnie w swoim sklepie słyszałem z ust klienta: „o nie dziękuję, nie lubię wytrawnych, a co dopiero extra wytrawne” lub widziałem rosnące przerażenie w oczach klienta gdy prezentowałem mu butelkę Prosecco Extra Dry. Spieszę z wyjaśnieniem, w przypadku Prosecco z oznaczeniem wytrawności jest nieco inaczej niż w przypadku innych win. „Extra dry – oznacza Prosecco ćwierćsłodkie – coś między półwytrawnym a półsłodkim, zaś oznaczenie Prosecco Brut oznacza Prosecco wytrawne. Najbardziej klasycznym jest Prosecco Extra Dry.

Uprawa Glera w Valdobbiadene

Uprawa Glera w Valdobbiadene

W Polsce bardzo lubimy Prosecco, gdyż sam jego sposób produkcji powoduje, że jest mniej wytrawne niż Champagne, „przemyca” się do tego trunku nieco więcej cukru, Prosecco jest owocowe, rześkie, radosne, czasami zdarzy się nuta miodu, ale zawsze są świeże jabłka i gruszka. Bardziej wytrawne serwujemy jak Champagne – do owoców morza, sushi, ostryg, te z większą zawartością cukru pijemy do niemal wszystkiego.

W hotelu w którym zatrzymuję się w Valdobbiadene, gdy schodzę na śniadanie z radością witam otwarte już buteleczki Prosecco :-). Extra Dry doskonałe jest do włoskiej szynki z melonem – to połączenie obowiązkowe, podajemy je także do owoców, zwłaszcza truskawek oraz jako aperitif.

Locanda Sandi

Locanda Villa Sandi

Locanda Villa Sandi

Locanda Villa Sandi

Locanda Villa Sandi

Locanda Villa Sandi

Gdy w nadchodzących ciepłych miesiącach odwiedzą Was goście przywitajcie ich kieliszkiem Prosecco i miseczką świeżych truskawek!!!

Prosecco różni od Champagne metoda produkcji. Prosecco nie przechodzi fermentacji w butelce tylko w dużych hermetycznych kadziach, tak by wydobywający się w czasie fermentacji gaz nie ulatniał się, a pozostawał w winie i objawiał się nam jako bąbelki. Po zakończeniu fermentacji wino przelewa się po ciśnieniem do butelek. Taką metodę produkcji nazywamy „metodo Charmata”.
Jest tańsza niż metoda Champagne – co ma odzwierciedlenie w cenie za butelkę.

Moi ulubieni producenci Prosecco to Villa Sandi oraz Nani Rizzi.

Villa Sandi Crocetta del Montello

Villa Sandi Crocetta del Montello

Giancarlo Moretti Polegato Właściciel Villa Sandi

Giancarlo Moretti Polegato właściciel Villa Sandi

Villa Sandi Crocetta del Montello

Villa Sandi Crocetta del Montello

Valdobbiadene należy do moich ulubionych regionów winiarskich. Wiosna przychodzi tu szybko, a lato jest gorące. To niesłychanie soczyście, zielony, spokojny i cichy region. Blisko stąd do uroczej Wenecji i nad jezioro La Garda. Bardzo Polecam ten region na wakacyjny wypad. I nie zapomnijcie odwiedzić Werony.

Valdobbiadene uprawa Glera - Prosecco

Valdobbiadene uprawa Glera – Prosecco

Valdobbiadene uprawa Glera - Prosecco

Valdobbiadene uprawa Glera – Prosecco

Valdobbiadene uprawa Glera - Prosecco

Valdobbiadene uprawa Glera – Prosecco

Valdobbiadene uprawa Glera - Prosecco

Valdobbiadene uprawa Glera – Prosecco

Valdobbiadene uprawa Glera - Prosecco

Valdobbiadene uprawa Glera – Prosecco

Valdobbiadene uprawa Glera - Prosecco

Valdobbiadene uprawa Glera – Prosecco

Valdobbiadene uprawa Glera - Prosecco

Valdobbiadene uprawa Glera – Prosecco

Miasteczko Valdobbiadene

Miasteczko Valdobbiadene

Okolice miasteczka Valdobbiadene

Okolice miasteczka Valdobbiadene

Uprawa Glera - Prosecco

Uprawa Glera – Prosecco

Valdobbiadene - uprawa Glera - Prosecco

Valdobbiadene – uprawa Glera – Prosecco

Cartizze Valdobbiadene

Cartizze Valdobbiadene

No i romantyczna Wenecja – kto nie widział „Turysty” z Angeliną Jolie i Johnym Deppem w rolach głównych – polecam zarówno film jak i wycieczkę do Wenecji.

Wenecja

Wenecja

Wenecja

Wenecja

Wenecja

Wenecja

Wenecja

Wenecja

Wenecja

Wenecja

Wenecja

Wenecja

Wenecja

Wenecja

Wenecja

Wenecja

Zapraszam na zakupy!!! Klientów indywidualnych do naszego sklepu w Poznaniu przy ul. Piątkowskiej 161, zaś restauracje i sklepy specjalistyczne zapraszam do naszej hurtowni WINOIMPORTER.pl

Piotr Gonciarz