Fotografia – Piotr Gonciarz copyright
Zanim wino trafi do sprzedaży, przechodzi długi proces produkcji. Poza wyciskaniem, filtrowaniem, butelkowaniem wino musi dojrzewać. A dojrzewa niekiedy w przepięknych i luksusowych warunkach. Oceńcie sami i podzielcie się Waszymi wrażeniami.
Podczas wizyty w Piemoncie u naszego dostawcy Fratelli Martini w Cosano Belbo w Piemoncie, zachwyciła mnie wyjątkowa barricaia, mogąca pomieścić kilkanaście tysięcy beczek. Budynek na zewnątrz niepozorny, ale w środku, sami zobaczcie …
W należącej do Fratelli Martini posiadłości Cascina lo Zoccolaio, usytuowanej w Barolo znajduje się the Cellar. Składowane są tam beczki, w których dojrzewają wina z okolicznych winnic. Same beczki stanowią niezwykłą atrakcję, gdyż są podpisywane przez wielkie osobistości odwiedzające piwnicę i mieszczącą się tam renomowaną restaurację. Wśród gości bywali tu Sophia Loren, Gerard Depardieu, Alain Delon, Marcello Lippi, Alberto Tomba.
Restauracja prowadzona przez wymbitnego szefa kuchni Massimo Camia została uhonorowana gwiazdką Michelin. Polecam!!!
Lo Zoccolaio produkuje wyłącznie jakościowe czerwone wina, dostępne w naszym w naszym asortymencie.
Do usłyszenia,
Piotr Gonciarz
Dziękuję za miłe słowa, kolejne posty w każdy weekend.
Zapraszam do lektury
Piotr